Homosexualitatea: Dobândită sau Înnăscută? (Debate)

marți, noiembrie 08, 2011

Română
Homosexualitatea este dobândită sau înnăscută? Asta este o întrebare pe care mi-am pus-o mereu și la care am încercat să descopăr răspunsul. Să le luăm pe rând:


1. De ce se spune că homosexualitatea este înnăscută?
Aici apare un argument biologic, adică au loc niște diferențe funcționale la nivelul zonelor dimorfice sexual din hipotalamus. Aceste diferențe apar datorită acțiunii hormonilor asupra creierului fătului, în timp ce acesta se află în uterul mamei sale. Hmm...destul de mulți termeni biologici. Gândiți-vă la copilărie. Nu vă amintiți că erați oarecum atrași de același sex, chiar înainte de pubertate? Și aici nu vorbesc neapărat de o atracție fizică...
Deci, pe scurt, "identitatea noastră de gen este programată sau organizată în structurile creierului nostru atunci când suntem încă în uter. Nu există niciun indiciu că mediul social de după naștere ar avea vreun efect asupra identității de gen sau a orientării sexuale." (Garcia-Falgueras și Swaab, "Sexual Hormones and the Brain: An Essential Alliance for Sexual Identity and Sexual Orientation în Endocrine Development")

2. De ce se spune că homosexualitatea este dobândită?
Psihanaliza lui Freud spune că homosexualitatea apare atunci când un băiat nu reușește să "transfere atracție heterosexuală a libidoului sau de la mama lui". Adică, din ce înțeleg eu, băiatul homosexual se identifică cu mama la vârsta pe care a avut-o și ea și caută același obiect al iubirii, adică un băiat. Un alt argument ar fi renunțarea la concurența cu tatăl sau tutorele masculin. Asta înseamnă că nu mai concurezi împotriva masculului dominant din familie prin simplul fapt că îți este reorientată sexualitatea către un obiect aflat în dezinteresul tatălui. O altă cauză este de asemenea o mamă supra-împovărătoare. V-a certat vreodată mămica, spunându-vă: "De ce ai făcut asta? Uite, George e cuminte, nu face!"? Ura pe care o ai în acel moment pentru George se manifestă mai târziu în dragoste homosexuală. Tot în copilărie, băieții stau cu băieții, iar fetele cu fetele, astfel ei/ele se descoperă între ei/ele. Să dau și eu un exemplu din proprie experiență. În clasele I-IV, am locuit la bunica mea, părinții mei fiind în proces de divorț. Bunica îmi spunea zilnic de tata că umblă cu femei și că el a distrus familia. Fără să mai intru în alte amănunte, știu ce ură față de femei am căpătat atunci, deoarece credeam că ele mi l-au furat pe tata. Aici puteți să mai dați și voi alte exemple.

Concluzie: Nu pot spune că homosexualitatea este 100% înnăscută sau 100% dobândită. Eu consider că, atât acțiunea hormonilor, cât și anumite influențe din mediul social favorizează homosexualitatea mai mult sau mai puțin. Aștept și părerile voastre!


English


~Andy
"Life is to be painted upon our will."

You Might Also Like

0 comments

Ce e AGK?

Am pornit AGK pe cînd aveam 15-16 ani. A trecut ceva timp de atunci și mă tot frămînt pentru că nu mă mai consider un Kiddo. Îmi plăcea enorm să scriu pe atunci. Acum mi se pare că orice aș spune au spus și alții deja, că nu transmit nimic nou. Știu că există alți adolescenți LBGT out there care habar nu au unde să înceapă să citească, să se informeze, care nu știu cu ce se mănîncă toată chestia asta, care nu au curajul încă să admită lor înșiși că sunt gay, darămite să se pregătească de coming out. Iar Another Gay Kiddo ar trebui, poate, să fie locul în care să înceapă să facă fix acest lucru. Viziunea mea de 2 ani încoace e ca AGK să fie un loc în care adolescenții să găsească răspunsuri și opinii.