Care e diferența între a te îndrăgosti și a iubi

marți, iunie 04, 2013

Ce înseamnă să te îndrăgostești? Dar să iubești? Care e diferența dintre cele două?



Îndrăgostirea

Spre deosebire de dragoste, sentimentul îndrăgostirii nu este un act conștient. Știm acest lucru pentru că oricât de mult ne-am dori să ne îndrăgostim de cineva, acest lucru nu se poate la comandă. Pe de altă parte, se poate mai curând nici să nu dorim acest lucru când el se manifestă. De obicei ne îndrăgostim într-un moment nepotrivit și de cine nu trebuie.

Îndrăgostirea nu este iubire adevarată, pentru că nu presupune efort. Tot ceea ce facem, aflați în starea euforică de îndrăgostire, presupune foarte puțină disciplină sau niciun discernământ sau efort conștient din partea noastră. Totul ni se pare facil și firesc în această perioadă, inclusiv faptul că trebuie să dedicăm mai mult timp cunoașterii celeilalte persoane, să ne aranjăm pentru a impresiona etc.

Cel care este „îndrăgostit” nu e cu adevărat interesat în progresul personal al celuilalt. În momentul în care ne îndrăgostim, singurul scop pe care îl avem în minte este să punem capăt singurătății noastre prin relație (sau căsătorie). Experiența îndrăgostirii nu se concentrează asupra propriului progres sau al celeilalte persoane. Ne dă impresia că l-am obținut deja, tocmai prin reușita îndrăgostirii.  

Adevărata iubire

Adevărata iubire este o contopire a obsesiei cu raționamentul, a afectivității cu rațiunea; aceasta presupune un act de voință și disciplină, concentrând scopurile către progresul personal al ambilor parteneri, presupune efort și disciplină. Este alegerea de a investi energie într-un efort depus în avantajul celuilalt, știind că cealaltă persoană este îmbogățită prin efortul tău, și tu vei avea o satisfacție – satisfacția de a fi iubit cu adevărat pe cineva. Asta nu presupune euforia experienței „îndrăgostirii”. De fapt, adevărata dragoste nu poate începe până ce „îndrăgostirea” n-a ajuns la final.

Marile povești de dragoste înfățișate de scriitori în operele lor(Tristan si Isolda, Romeo si Julieta, Orfeu si Euridice) și de actori în filme sunt doar niște mituri în care este prezentată îndrăgostirea, nu dragostea adevărată. Dacă Romeo și Julieta nu aveau interdicția iubirii lor, oare ne mai captiva așa de mult povestea lor dacă s-ar fi terminat în bucătărie cu o Julieta plină de nervi pentru că Romeo al ei nu o ajuta la curățatul cartofilor? Sau dacă Romeo venea târziu acasă după o berică cu băieții? Sau cu un Romeo sătul de cicălelile consoartei? Multe filme care înfățișează relațiile au un final fericit, de cele mai multe ori cu cei doi care își pun pirostriile. Dar filmul nu mai arată ce se întâmplă după nuntă, cum reușesc cei doi să se înțeleagă, să se adapteze unul la nevoile celuilalt, să negocieze relația, să colaboreze, să comunice. 

Și atunci ce este iubirea, dacă cele de mai sus nu arată iubirea…? 

Iluzia îndrăgostirii

De multe ori, în cuplurile reale, îndrăgostirea de la început piere după 3 ani. La început, aceasta ne „orbește”, făcându-ne să vedem doar ceea ce dorim să vedem la celălalt. Astfel, nu vedem defecte, vulnerabilități, slăbiciuni… Îndrăgostirea nu ne ajută să alegem conștient o persoană. Ne farmecă, dar ne înșală. Nu înseamnă că, după ce dragostea dispare, nu putem alege conștient să avem o relație cu acea persoană.

Așa că mai de grabă am putea spune că e corect că nu alegem de cine ne îndrăgostim, dar alegem pe cine să iubim, căci dragostea este mai mult un produs al persoanelor implicate, o decizie conștientă și responsabilă, stropită cu răbdare, efort, empatie, perseverență, tandrețe, comunicare și înțelegere.


Ce nu este iubirea?

Iubirea NU este doar atracție. „Te iubesc pe tine, mai mult decât pe oricine altcineva”.  Traducere?  „Sunt atras/ă de tine mai mult decât de altcineva”. Ceea ce este atracție întotdeauna se sfârșește! Dacă te supui atracției, urmează primirea satisfacției. Și după satisfacție… epuizarea, apoi teama,  gelozia, posesivitatea, frica de a nu pierde.

Iubirea NU e dependență! Depindem de altcineva că să fim fericiți? Cineva atunci are puterea de a decide asupra noastră:  dacă să fim fericiți sau nu!

Iubirea NU înseamnă să ne alinăm singurătatea noastră. Oamenii fug de singurătate, și au tendința de a umple acel gol cu ceva.  De fapt, oamenii fug de ei… Tot ceea ce alergăm să găsim și tot ceea ce căutăm de-a lungul vieții noastre pe pământ există deja… în noi.

Iubirea NU este un târg. Când iubești nu aștepți nimic în schimb pentru sentimentele tale. Liviu Rebreanu spunea că „Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc” (Jar).


Deci ce înseamnă a te îndrăgosti?

A te îndrăgosti este exact opusul iubirii. Atunci când te îndrăgostești, întotdeauna există un sentiment foarte puternic (pozitiv sau negativ) care te face să nu mai vezi! Când ne îndrăgostim suntem orbi. Proiectăm asupra celuilalt toate nevoile noastre. Vrem ca celălalt să ne facă să nu ne mai simțim singuri, să ne acorde atenția pe care credem că o merităm, afecțiunea de care care credem că avem nevoie. Îndrăgostirea este un sentiment egoist. Îndrăgostirea produce atașament. Îndrăgostirea este inconștientă.

Așa că data viitoare aveți impresia că iubiți și ați vrea să fiți iubit, întrebați-vă la ce stadiu sunteți? Sunteți îndrăgostit sau gata să iubiți?

Surse: 1 | 2 | 3 | 4

~Rob
"Life is to be painted upon our own will."

You Might Also Like

0 comments

Arhivă

Ce e AGK?

Am pornit AGK pe cînd aveam 15-16 ani. A trecut ceva timp de atunci și mă tot frămînt pentru că nu mă mai consider un Kiddo. Îmi plăcea enorm să scriu pe atunci. Acum mi se pare că orice aș spune au spus și alții deja, că nu transmit nimic nou. Știu că există alți adolescenți LBGT out there care habar nu au unde să înceapă să citească, să se informeze, care nu știu cu ce se mănîncă toată chestia asta, care nu au curajul încă să admită lor înșiși că sunt gay, darămite să se pregătească de coming out. Iar Another Gay Kiddo ar trebui, poate, să fie locul în care să înceapă să facă fix acest lucru. Viziunea mea de 2 ani încoace e ca AGK să fie un loc în care adolescenții să găsească răspunsuri și opinii.