Istoria filmelor despre SIDA

miercuri, decembrie 12, 2012

Buddies (1985)

Buddies (1985)
Buddies a fost primul film american care a abordat tema SIDA. Concentrându-se pe un bărbat gay din New York care făcea voluntariat pentru a ajuta un alt bărbat ce suferea de această boală, filmul indie a avut parte de o lansare destul de restrânsă, nefiind văzut de o audiență prea mare.

An Early Frost (1985)

An Early Frost (1985)
Primul film dat pe TV care a abordat tema acestei boli, An Early Frost spune povestea unui bărbat care le mărturisește părinților lui că este gay și este HIV+. Nu numai că se confruntă cu respingerea din partea familiei, dar și cu prejudecățile față de pacienții cu SIDA ale cadrelor medicale. 

Parting Glances (1986)

Parting Glances (1986)
Parting Glances nu este un film despre SIDA, ci mai mult un film în care personajul principal suferă de această boală, concentrându-se pe un grup de bărbați gay de la începutul anilor 80. În timp ce există urme ale amenințării bolii, sunt abordate și teme ca noile relații sau grijile muncii. A fost un film care nu a avut ca scop să-și educe audiența despre această boală.
Source: filmfanatic.org

Longtime Companion (1989)

Longtime Companion (1989)
Longtime Companion, prima distrubuție la nivel larg a unui film în legătură cu SIDA a ilustrat impactul bolii asupra comunității gay, nu numai prin pierderea prietenilor, dar și prin ceea ce au decis să fac în legătură cu aceasta, punând accent pe criza sănătății în rândul bărbaților gay și activismul împotriva bolii.
Source: afterelton.com

Philadelphia (1993)

Philadelphia (1993)
Prin ilustrarea prejudecățilot pe care pacienții cu SIDA le întâmpină, Philadelphia a depășit bariera dintre nivelul personal, în care este înfățișat modul în care boala îi afectează pe cei suferinzi și pe cei apropiați lor, și cel colectiv, arătând cum SIDA și efectele ei afectează o întreagă țară.
Source: thechive.com

Reality Bites (1994)

Reality Bites (1994)
Chiar dacă Reality Bites înfățișează un personaj principal cu dificultăți în a-și mărturisi sexualitatea, în film un personaj straight este cel care este îngrijorat despre posibila expunere la virus. Filmul a punctat faptul că boala poate afecta pe oricine, gay sau straight. 

The Cure (1995)

The Cure (1995)
The Cure este un film despre un băiat de 11 ani care a fost infectat prin transfuzie de sânge și despre prietenul lui cel mai bun care este sigur că pot găsi un leac pentru asta. Este destul de departe de abordarea celorlalte filme, care sunt poziționate în centrul comunității gay.
Source: listal.com

Kids (1995)

Kids (1995)
Kids este un film terifiant ce readuce aminte audienței sale că indiferent de vârstă sau orientare sexuală, dacă faci sex neprotejat, este expus la risc. Filmul prezintă o zi din viața personajelor, concentrându-se mai mult pe expunerea la virus decât pe efectele SIDA. 
Source: dbcovers.com

It's My Party (1996)

It's My Party (1996)
It's My Party se concentrează pe povestea unui bărbat cu SIDA care este din punct de vedere fizic bine și care mai are zile până ca boala să îi lezeze creierul. Prezintă de asemenea subiectul pacienților cu SIDA care folosesc sinuciderea asistată.

Gia (1998)

Gia (1998)
Gia prezintă nu numai imaginea unei persoane care a suferit și a murit din cauza bolii, dar și o persoană care s-a infectat datorită consumului de droguri. Chiar dacă flmul a apărut la sfârșitul anilor 90, povestea are loc la mijlocul anilor 80, când teama din jurul bolii și a pacienților era accentuată.
Source: 23magazine.com

Angels in America (2003)

Angels in America (2003)
Angels in America portretizează caracterul unui personaj care e spitalizat datorită bolii, dar pe parcursul filmului este capabil să țină sub control boala cu ajutorul medicamentelor, o schimbare semnificativă a viziunii asupra pacienților cu SIDA din filmele mai vechi.
Source: telegraph.co.uk

Rent (2005)

Rent (2005)
Rent este un film ce se termină cu notă de speranță, nu doar pentru că unul din personajele principale care suferea de SIDA se întoarce miraculos din morți. Menționarea constantă a medicamentului AZT și a activismului împotriva SIDA trimit un mesaj audienței că a fi infectat cu HIV nu mai este o sentință la moarte.
Source: playbill.com

Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire (2009)

Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire (2009)
În Precious, personajul principal este infectat cu virusul HIV printr-un viol, dar pe drumul către aflarea statutului infectuos nu o oprește să își urmărească scopul de a crea pentru sine și fiul ei un viitor pozitiv.
Source: cine-vue.com
Acest articol este scris ca un semnal de alarmă cu privire la această boală! Nu uitați că nu merită riscul infectării și suferinței pentru câteva zeci de minute de plăcere! Protejați-vă și evitați contactul sexual cu parteneri al căror statut HIV nu-l cunoașteți.
Articol preluat și tradus de pe BuzzFeed.com

~Rob
"Life is to be painted upon our will."

You Might Also Like

0 comments

Ce e AGK?

Am pornit AGK pe cînd aveam 15-16 ani. A trecut ceva timp de atunci și mă tot frămînt pentru că nu mă mai consider un Kiddo. Îmi plăcea enorm să scriu pe atunci. Acum mi se pare că orice aș spune au spus și alții deja, că nu transmit nimic nou. Știu că există alți adolescenți LBGT out there care habar nu au unde să înceapă să citească, să se informeze, care nu știu cu ce se mănîncă toată chestia asta, care nu au curajul încă să admită lor înșiși că sunt gay, darămite să se pregătească de coming out. Iar Another Gay Kiddo ar trebui, poate, să fie locul în care să înceapă să facă fix acest lucru. Viziunea mea de 2 ani încoace e ca AGK să fie un loc în care adolescenții să găsească răspunsuri și opinii.