Începe să faci lucruri pentru tine!

vineri, ianuarie 20, 2012



Ordinea este oarecum aleatorie. Traducerea e făcută de mine, într-un mod subiectiv. Articolul original îl găsiți aici împreună cu alte 15 lucruri pe care să începeți să le faceți pentru voi!

  1. Începe să petreci timp cu persoanele potrivite. – Acestea sunt persoanele cu care te simți bine, care te iubesc și care te apreciază, care te încurajează și te susțin în ceea ce faci. Sunt cei care te fac să te simți viu și cei care sunt acolo nu doar pentru cine ești acum, ci și pentru ce vrei să fii și cine ai fost în trecut.
  2. Începe să fii mai politicos cu tine. – Dacă ai avea un prieten care ți-ar vorbi la fel cum îți vorbești tu ție, cît de mult i-ai permite să îți fie prieten? Modul în care te porți cu tine stabilește standardele celorlalți! Trebuie să te placi pentru cine ești, ori altfel nimeni nu o va face.
  3. Începe să îți confrunți problemele. – Nu probleme te definesc, ci cum reacționezi și te refaci după ele. Acestea nu vor dispărea dacă nu iei inițiativa. Fă ce poți, cînd poți și fi mereu conștient de ce ai făcut. Totul e să faci pași mărunți în direcția bună, centimetru cu centimetru. Aceștia se vor aduna în metri și apoi în kilometri. Și indiferent de greșeli, care reprezintă gropi în acest drum, nu-ți fie frică să îți asumi riscuri, să înveți din căzături și să treci mai departe! Valorifică lecțiile pe care le înveți din greșeli!
  4. Începe să fii sincer cu tine în legătură cu orice. – Fii sincer în legătură cu ce e bine, dar și cu ce trebuie schimbat. Fii sincer cu ce scopuri vrei să atingi și ce vrei să devii. Fii sincer cu orice aspect al vieții, mereu. Pentru că tu ești singura persoană pe care poți conta întotdeauna. Caută înăuntrul tău, în sufletul, pentru a ști cine ești. Cînd vei ști cine ești, vei ști ce ai făcut și cum ai ajuns în acest punct, dar mai ales vei ști ce să faci și cum să faci pentru a merge mai depare. Sugestie: citește The Road Less Traveled.
  5. Începe să faci din fericirea ta o prioritate. – Nevoie tale contează! Dacă nu pui preț pe tine, nu ai grijă de tine și nu te îngrijești să îți fie bine, te sabotezi singur. Este posibil să ai grijă de nevoile tale în timp ce îți pasă de nevoile celor din jurul tău. Și atunci cînd nevoie tale vor fi satisfăcute, vei putea să îi ajuți mai bine pe cei care au nevoie de tine.
  6. Începe să fii tu, cel adevărat, cel original. – Încercînd să fii altcineva este o adevărată pierdere a cine ești tu.  Fii tu însuți, apreciază ceea ce te individualizează, apreciază-ți ideile, punctele forte și frumusețea cum nu o face nimeni altcineva. Fii cea mai bună versiunea a ta. 
  7. Începe să observi și să trăiești prezentul. – Momentul de față reprezintă un miracol. Momentul de față reprezintă singurul lucru care îți e garantat.  ACUM este viață. Așa că nu te mai gîndi cît de mișto vor fi lucrurile în viitor. Nu te mai lupta cu ce s-a întîmplat sau nu s-a întîmplat în trecut. Învață să trăiești aici și acum și apreciază frumusețea vieții.
  8. Începe să îți creezi propria fericire. – Dacă aștepți pe cineva să te facă fericit, ești pe calea greșită. Zîmbește pentru că poți. Alege fericirea. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Fii fericit cu cine ești acum și lasă lucrurile pozitive să te inspire în călătoria către ziua de mîine. Fericirea se găsește de obicei în oportunitățile pe care le ai, dar dacă tu cauți constant altceva, din păcate, vei găsi ceea ce cauți. Citește Stumbling on Happiness.
  9. Începe să dai ideilor și viselor tale o șansă. – În viață e rar vorba despre a primi o șansă, ci mai degrabă de a-ți oferi șansa. Nu poți fi niciodată sigur 100% că va merge, dar poți fi mereu sigur că făcînd nimic nu va merge. De multe ori trebuie doar să încerci. Și indiferent de cum se va termina, mereu se termina așa cum ar trebuie. Chiar dacă ai succes să ai de învățat ceva din asta. Ai doar de cîștigat!
  10. Începe să te ierți pe tine și pe ceilalți. – Toți am fost răniți de deciziile noastre și ale altora, și în timp ce durerea acestor experiențe este normală, uneori se lungește pentru prea mult. Continuăm să ne complacem în durere și ne e greu să scăpăm de ea. Soluția este iertarea. Nu înseamnă însă că ștergi trecutul, sau că uiți ce s-a întîmplat. Înseamnă că scapi de resentimente și de durere și în schimb alegi să înveți ceva din incident și să treci mai departe în viață.
  11. Începe să observi lucrurile mișto din mărunțișuri. – În loc să aștepți ca lucruri importante să se întîmple – relație, căsătorie, copii, promovare, cîștig la loterie - caută și găsește fericirea în lucrurile de zi cu zi. Lucruri mici ca ceașca de cafea de dimineață, sau mirosul și gustul unei mese făcute în casă, sau plăcearea de împărtăși cu ceilalți ceea ce îți place, sau să îți ții de mînă partenerul. Observînd aceste mici plăceri zilnic vei schimba calitatea vieții tale.
  12. Începe să îți asumi viața. – Asumă-ți deciziile și greșelile, dar fi pregătit să faci ceva pentru a schimba lucrurile.  Asumă-ți și controlează-ți viața sau o va face altcineva. Iar cînd altcineva o va face, vei deveni o persoană dependentă de ideile și viața acelor altcineva, în loc să fii stăpîn pe ea. Ești singurul care poate controla direct modul în care viața ta poate lua anumite întorsuri. Și nu, nu va fi mereu ușor, căci fiecare persoană are o grămadă de obstacole în față. Dar trebuie să începi să înveți să te îndrumi singur pe calea pe care vrei să mergi.
  13. Începe să fii recunoscător pentru ce ai. – Chiar și cînd viața e dură, e întotdeauna bine să vezi lucrurile în perspectivă. Nu ai rămas nemîncat ieri și nici nu ai dormit afară în frig.  Ai avut de ales ce haine să porți în această dimineață și abia dacă ai transpirat azi. Ai avut acces la apă potabilă, la informație, la internet. Poți citi! Unii ar putea spune că îți este foarte bine, așa că adu-ți aminte să fi recunoscător pentru tot ce ai. 
  14. Începe să întreții activ relațiile importante din viața ta. – Adu fericire reală, onestă în viața ta și a celor la care ții spunîndu-le cu regularitate cît de mult înseamnă pentru tine. Nu poți reprezenta totul pentru toată lumea, dar poți fi totul pentru cîteva persoane. Decide cine sunt aceste persoane și tratează-le ca corespunzător. Ține minte că nu ai nevoie de o mulțime de prieteni, ci de un număr de care poți fi sigur că vor fi acolo pentru tine.
  15. Începe să fii mai deschis cu ceea ce simți. – Dacă suferi, acordă-ți timpul și spațiul necesar să suferi, dar fii deschis în legătură cu asta. Vorbește cu cei apropiați. Spune-le cum te simți. Lasă-i să asculte. Simplul fapt de a te refula reprezintă primul pas către a te simți mai bine din nou.

English
English version available here.


~Rob
"Life is to be painted upon our will."

You Might Also Like

0 comments

Arhivă

Ce e AGK?

Am pornit AGK pe cînd aveam 15-16 ani. A trecut ceva timp de atunci și mă tot frămînt pentru că nu mă mai consider un Kiddo. Îmi plăcea enorm să scriu pe atunci. Acum mi se pare că orice aș spune au spus și alții deja, că nu transmit nimic nou. Știu că există alți adolescenți LBGT out there care habar nu au unde să înceapă să citească, să se informeze, care nu știu cu ce se mănîncă toată chestia asta, care nu au curajul încă să admită lor înșiși că sunt gay, darămite să se pregătească de coming out. Iar Another Gay Kiddo ar trebui, poate, să fie locul în care să înceapă să facă fix acest lucru. Viziunea mea de 2 ani încoace e ca AGK să fie un loc în care adolescenții să găsească răspunsuri și opinii.