Nu există doar homosexuali, bisexuali și heterosexuali

miercuri, martie 14, 2012

Română
Sau cel puțin eu nu cred asta. Nu cred că ne putem așa simplu categorisi sexualitatea. Fiecare dintre noi suntem diferiți, fiecare avem trăiri diferite, am avut experiențe diferite în viață, iubim într-un mod diferit și avem percepții diferite asupra realității. Așa că de ce am fi cu toții la fel de gay/straight?


Ca să înțelegeți mai bine anumite chestii.



Ca să înțelegeți mai bine ideea mea, ar trebui să vă spun despre scara lui Kinsey. Scara lui Kinsey încearcă să descrie trecutul unei persoane sau episoade a comportamentului sexual la un anumit moment. El mai spune că orientarea sexuală poate avea mai multe stadii. Nu îl contrazic, ci completez cu faptul că eu cred că că aceste nivele de la 0 la 6 + Asexualii pot reprezenta gradații. Iar fiecare dintre noi, în funcție de anumiți factori (conjunctură, persoana, trecut personal) ne manifestăm în anumite feluri.

NivelDescriere
0Exclusiv heterosexual
1Predominant heterosexual, uneori homosexual
2Predominant heterosexual, adeseori homosexual
3Heterosexual și homosexual deopotrivă (bisexual)
4Predominant homosexual, adeseori heterosexual
5Predominant homosexual, uneori heterosexual
6Exclusiv homosexual
XAsexual

Sigmund Freud a avut o altă teorie: Ne naștem bisexuali, apoi ne monosexualizăm. Adică, datorită dezvoltării psihologice, care include atît factori externi (cultura, societatea, tradițiile, istoria, familia) cît și interni, oamenii se îndreaptă către o anumită sexualitate, în timp ce bisexualitatea rămîne latentă. Ea fiind însă din naștere nu se poate vorbi de o alegere conștientă. Se poate însă vorbi de o alegere a manifestării ei, de recunoaștere și acceptare care e parte din eul nostru, sau de identitate sexuală.

Îmi voi permite să extrapolez puțin și să spun că, sigur, această „îndreptare” către o anumită sexualitate se poate opri undeva la mijlocul drumului și atunci putem reveni la scara lui Kinsey și la ideea mea de gradație.

Voi încerca să conchid pledoaria mea spunînd că ceea ce am prezentat poate părea puțin mai greu de digerat decît pur și simplu clasica etichetare Gay, Straight, Bisexual pentru că presupune acceptarea și acelei părți din noi pe care nu vrem să ne-o manifestăm din diferite motive, dar atît timp cît este plauzibilă, eu cred că merită luată în considerare. De asemenea ceea ce am prezentat aici este o părere personală bazată pe un studiu destul de îndelungat, dar nu foarte complex al sexualității, orientării sexuale, identității sexuale și psihanalizei. Nu sunt un expert și nu pot să zic că am dreptate. Dar eu mă știu pe mine și îi știu pe alții. Iar aceste concluzii au fost trase și pe seama altor studii în domeniu.

Referințe de pe net:
http://en.wikipedia.org/wiki/Innate_bisexuality
http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_Behavior_in_the_Human_Male
http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_identity

~Rob
"Life is to be painted upon our will."

You Might Also Like

0 comments

Arhivă

Ce e AGK?

Am pornit AGK pe cînd aveam 15-16 ani. A trecut ceva timp de atunci și mă tot frămînt pentru că nu mă mai consider un Kiddo. Îmi plăcea enorm să scriu pe atunci. Acum mi se pare că orice aș spune au spus și alții deja, că nu transmit nimic nou. Știu că există alți adolescenți LBGT out there care habar nu au unde să înceapă să citească, să se informeze, care nu știu cu ce se mănîncă toată chestia asta, care nu au curajul încă să admită lor înșiși că sunt gay, darămite să se pregătească de coming out. Iar Another Gay Kiddo ar trebui, poate, să fie locul în care să înceapă să facă fix acest lucru. Viziunea mea de 2 ani încoace e ca AGK să fie un loc în care adolescenții să găsească răspunsuri și opinii.